JA

21 September is Bernd Jan gestart met leiding geven aan de 3 maanden durende training Bible for Life. De eerste weken zijn ze gestart met het lezen van de  Thora en nu lezen ze de Historische boeken van het Oude Testament. Wat tijdens het lezen opviel is dat de gesproken woorden van de Aartsvaders: Abram, Isaak, en Jacob heel serieus genomen werden. bv Isaak zegend in Genesis 27:27-34 de jongste zoon Jacob ipv Esau. dit gebeurt allemaal op een listige manier, maar waar het echt om gaat is datgene wat Esau vraagt aan zijn vader, “Heb je geen zegen meer voor mij over”? en Isaak zegt daarop, “ik heb mijn zegen gegeven aan Jacob”. Later zegent Jacob zijn zonen, wat later de 12 stammen van Israel zijn. De woorden van Jacob worden zo serieus genomen en dit heeft invloed op de rest van de geschiedenis van Israel.

Tijdens het lezen dacht ik steeds aan mijn eigen woorden: “Hoe serieus neem ik mijn eigen woorden en die van een ander. Onze woorden en beloftes staan niet altijd vast.

Hoe meer ik in de Bijbel lees over dit onderwerp dan staat het vast wat er gesproken of gedaan wordt.  Dat is ook wat ik later in het Nieuwe Testament weer tegen kom. Bijvoorbeeld in Jacobus 5.12  laat je Ja, Ja zijn, en je Nee, Nee.

Wat zouden we er mee kunnen winnen als we ons hier echt aan houden! En wat een kracht gaat er dan uit van een een gesproken woord.

 

ja-ik-ga-nu-nee-zeggen